Gebruik jij methotrexaat (mtx) tabletten die verpakt zijn in een potje? Let op: vanwege een nieuwe Europese richtlijn worden deze tabletten voortaan alleen nog maar verpakt in een doordrukstrip (blisterverpakking). Vooral als je beperkingen in je handen hebt, wordt het hierdoor lastiger om dit medicijn uit de verpakking te krijgen.MTX

‘Comfortainer’ niet meer beschikbaar door Europese richtlijn

Voor methotrexaattabletten is ooit een speciale verpakking ontwikkeld die mensen eenvoudig kunnen openen: de ‘comfortainer’. Dit potje heeft een grote deksel met uitsparingen waardoor je beter grip hebt bij het openen. Helaas mag deze gebruiksvriendelijke variant nu niet meer geleverd* worden.

Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) heeft aangegeven dat tabletten van methotrexaat alleen nog maar in blisters (pilstrip) verpakt mogen worden. De reden voor dit besluit is dat patiënten bij het gebruik van potjes soms fouten maken bij de dosering, bijvoorbeeld door teveel tabletten tegelijk in te nemen. Een te hoge dosering kan leiden tot ernstige bijwerkingen.

ReumaNederland heeft op haar website een online Prikbord gelanceerd. Dit is een platform van en voor mensen met reuma om op een makkelijke manier informatie en tips met elkaar te delen. Het gaat bijvoorbeeld om tips voor boeken en websites of interessante blogs en filmpjes.Prikbord

Doel van het Prikbord is om van elkaar te leren en tips en informatie uit te wisselen. Op die manier komt er meer informatie beschikbaar voor mensen met reuma. ReumaNederland faciliteert en monitort het Prikbord, maar de gebruikers vullen, zoeken en beoordelen de berichten zelf. Door te filteren op zoektermen is de informatie die gezocht wordt, snel te vinden.

Het Prikbord is te vinden op: www.reumanederland.nl/prikbord

Om ons werk nog beter te kunnen doen, vragen we u om onze vragenlijst in te vullen. In dit onderzoek stellen we u vragen over reuma en ReumaNederland. Wij stellen uw medewerking zeer op prijs, ook als u zelf geen reuma heeft.vragenlijst

Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 15 minuten. Onder de inzenders verloten we 10 Fitbits. U kunt online deelnemen tot en met 18 juni.

De online vragenlijst staat voor u klaar op: https://web4.marketresponse.nl/p/3127707/?sessionid=Ir8514jU

We hopen dat u mee wilt werken aan dit onderzoek, u zou ons daar enorm mee helpen. Wij willen u hier alvast hartelijk voor bedanken.

Met vriendelijke groet,

Jan-Willem Förch
Algemeen directeur ReumaNederland

Artrose Gezond, een initiatief van het Erasmus MC, is een onderzoeksplatform waar mensen met artrose centraal staan. artrose gezond.nl

De website van Artrose Gezond is online! Artrosegezond.nl brengt patiënten, onderzoekers en behandelaars in contact en deelt behandelmogelijkheden, adviezen en oefeningen.

Beste mevrouw, mijnheer,                                                                                         

Premier Rutte heeft de laatste weken versoepelingen aangekondigd van de coronamaatregelen. Iederin logo

Daarbij zijn de wensen en behoeften van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of een chronische ziekte niet goed meegenomen. En dus kan lang niet iedereen goed uit de voeten in de nieuwe ‘anderhalve meter-samenleving’.

Om daar verbetering in te brengen, begint Ieder(in) dinsdag, 26 mei, met een digitaal onderzoek. Daarin vragen we onze achterban wat de belangrijkste problemen zijn die ze op het moment ondervinden. En wat ze nodig hebben om het gewone leven weer leefbaar te maken.

We willen u als leden van Ieder(in) nadrukkelijk vragen om aan het onderzoek mee te doen. Want hoe meer mensen met verschillende aandoeningen en beperkingen aan het onderzoek mee doen, des te bruikbaarder de uitkomsten. En die uitkomsten gebruikt Ieder(in) vervolgens om de overheid te adviseren over aanpassing van het coronabeleid. Kortom, het belang van het onderzoek is groot.